vineri, 11 decembrie 2009

Avionul şi turbulenţa.


De fiecare dată când urcăm in avion ne este prezentată vremea. Asta pentru a ştii dacă vom avea turbulenţe sau nu.

Săptămâna asta a fost foarte bogată in de toate. Turbulenţe de aer clar,nori pufoşi şi bogaţi in curenţi, aterizări facute la mustaţă pe piste care incep in apă,ca de exemplu la Salonic.

Avioane mari care se comportă mai mult sau mai puţin frumos la turbulenţe. Pasagerii? Panicaţi de cele mai multe ori.
Cele mai urâte scuturături sunt cele provocate de norii de furtună. Negrii si suparaţi,zgâlţâie puternic avioanele şi conţinutul lor. Dar intrun asemenea hal incât daca nu ai centura cuplată te poţi trezi lipit de tavanul aeroplanului.

Zilele acestea am avut parte din nou de aceleaşi turbulenţe. Un pasager făcând atac de panică. De ce? Era la primul zbor. Transpirat tot si roşu precum racul,mi s-a prezentat la mine in bucătărie că nu mai poate de frică şi să-i fac ceva. Ce aş fi putut să-i fac decât sa-l aşez la locul lui şi să-l fac cu ou şi cu oţet... că ne aflam in mijlocul decolării şi nu se ridicase bine avionul de bot. Acelaşi pasager transpirat, în mijlocul turbulenţei,vine să-i dau pastilă de avion. M-am uitat la el ameţit că nu pricepeam ce vrea. Până la urmă am priceput, l-am aşezat pe scaun şi i-am explicat că avionul este nou nouţ,nou născut de către Boeing,noi avem cateva mii de ore de zbor,cursa e scurtă şi că atat timp cât sunt eu acolo nu se va intâmpla nimic. Pe naiba, că şi mie imi tremurau picioarele, dar imi ţineam vocea sub control să nu tremure că toţi pasagerii se uitau la mine, involuntar. Ca o vedetă pe scenă eram. Când e vreo situaţie din aceasta,turbulenţă sau orice altceva,pasagerii işi ridică toţi capetele precum popândaii şi iţesc ochii la noi.

Şi noi mai strângem din dinţi, până la urmă e firesc. Dar zâmbetul nu ne dispare. Afişăm zâmbetul pe buze şi pasagerii, ca nişte copii, se aşează la loc. Că dacă noi zambim înseamnă ca e totul bine. Senzaţia este superbă, să-i vezi cum se liniştesc.

Şi că veni vorba de turbulenţă... să stiţi că nu există "gol de aer". E tot turbulenţă, dar provocată de nişte curenţi ascendenţi şi descendenţi care apasă puternic avionul in jos şi dă impresia unui gol de aer.

Cel mai urât lucru este turbulenţa in aterizare când avionul se apropie de pistă,în bătaia vantului sau purtat de vanturile de forfecare,precum o frunzuliţă. In rest,nu vă faceţi griji,că nu are ce să se întâmple. Nu se rupe avionul,nu se rup aripile şi nu se rup motoarele.

Insoţitotii de bord sunt acolo pentru confortul şi siguranţa dumneavoastră,zice anunţul. Şi are dreptate.

Zboruri uşoare fără turbulenţe.





9 comentarii:

  1. hehe, pana la capat turbulentele te fac sa te simit mai plin de viata cand ajungi jos..mie asa mi se intampla ;)) insa prefer zborul lin printre nori frumosi...

    RăspundețiȘtergere
  2. poate data viitoare veti avea si pastile de avion :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. de fapt CAT ar fi cea mai urâtă....

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi zburam frecvent, si de 8 luni si cu piciul nostru care are 1 an. Eu am facut parasutism, nu mi-e asa frica de turbulente dar inca am o oarecare problema la aterizare ca asa am invatat noi de la pilotii sportivi ca de decolat decoleaza si o baba da aterizarea e pentru maestri.
    In ani de zbor ca pasager am avut ocazia sa linistesc de doua ori colegul de bancuta la declansarea unor turbulente. Odata, aproape isteric, un domn cam la 50 de ani, m-a apucat de mana stranas si mi-a zis ca el nu vrea sa moara in avion, ca el vrea acasa cu familia. I-am explicat ca daca e sa moara nu atunci se va intampla, ca eu astept un copil, (eram in 5 luni da nu se vedea) si asa am auzit eu ca minunile din burtici sunt protejate de doua ori, iar in avion, fiind mai aproape de cer sunt protejate chiar mai bine :). Si chiar a mers!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari Doamna Maria. Uneori avem si noi nevoie de pasageri ca dvs. ca sa-i calmeze si pe ceilalti pasageri,atunci cand nu suntem noi atenti.
    Da,probabil ca cineva are grija si de cel mic. Zboruri frumoase va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. o intrebare pt cunoscatori : am avut o divergenta cu un amic care mi-a spus ca era in avion si din cauza unor turbulente cand s-a uitat pe geam a vazut cum aripile se balansau in sus si in jos exact ca si cum ai tine o undita de mijloc -capetele se balanseaza de jos in sus , eu am zis ca nu are cum sa vibreze aripile de jos in sus ci tot avionul vibreaza si ca din perspectiva lui avea senzatia ca aripile se balanseaza . As vrea sa stiu daca ma poate lamuri cineva cu aceasata chestiune

    RăspundețiȘtergere
  7. Da. Este adevarat. Ele sunt facute sa se balanseze altfel s-ar rupe. Deci amicul tau a vazut bine.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. minunile din burtici sunt protejate de doua ori, iar in avion, fiind mai aproape de cer sunt protejate chiar mai bine....

    Mi-au dat lacrimile citind

    RăspundețiȘtergere